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Plenarvorträge

Planetary Health Food unter Realitätsschock.
Der Kampf der Ernährungsimperative gegen Gleichgültigkeit und noch schlimmere Feinde

Prof. Dr. Gunther Hirschfelder, Universität Regensburg

Gunther Hirschfelder studierte Geschichte, Politik und Agrarwissenschaft an der Universität Bonn. 1992 promovierte er an der Universität Trier über den Kölner Fernhandel im Spätmittelalter. Nach Jahren als Postdoktorand in Trier, Manchester und Bonn folgten Professurvertretungen in Mainz und Bonn und eine Habilitation über den Alkoholkonsum zu Beginn des Industriezeitalters. Seit 2010 ist er Professor für Vergleichende Kulturwissenschaft an der Universität Regensburg. Arbeitsschwerpunkt ist die Erforschung historischer, gegenwärtiger und zukünftiger Agrar- und Ernährungskulturen. Daneben ist er publizistisch und journalistisch tätig.

Control of hunger by intrinsic signals and environmental cues
Prof. Dr. Suzanne Dickson, Universität Göteborg, Schweden

Suzanne L Dickson is a neurobiologist and Professor of Neuroendocrinology at the University of Gothenburg. She graduated with a Ph.D. in Neuroendocrinology from the University of Cambridge in 1993, where she later became Senior Lecturer in Physiology. She is a leading figure in neuroendocrinology and works within many European Union and international organisations and societies to promote research, facilitate grant funding and training of Early Career Scientists. Her research into the neurobiology of appetite aims to unravel neurobiological pathways that respond to orexigenic signals, such as the hormone, ghrelin, and that drive feeding behaviours, not only food intake but also food choice, food anticipation, food reward and food motivation. This work involves mostly preclinical studies and includes behavioural tasks, viral vector mapping, chemogenetics and RNAscope. She is President of the European Brain Council and Secretary of the European College for Neuropsychopharmacology.